I Sverige är kappsegling en större sport än många tror. Inte nog med att det finns föreningar över hela landet så har vi också fantastiska miljöer som lämpar sig väl för att utöva denna aktivitet – både för nöjes skull, för att träna upp färdigheterna eller för att göra sig redo inför en stor tävling.

Fler än 350 föreningar

Generellt sett är nästan alla segelbåtsklubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet. I Sverige finns idag cirka 105 000 aktiva seglare fördelade på 350 klubbar runt om i landet. I princip kan man hitta en klubb som sysslar med kappsegling var man än bor. Är du intresserad av att ansluta dig till en förening rekommenderas att du kollar vilket distrikt du hör till och tar kontakt med ansvarig.

Bra vatten för kappsegling

Alla har naturligtvis inte ambitioner att tävla i kappsegling, vilket heller inte är nödvändigt. Många vill bara njuta av naturen och segla för nöjes skull. I Sverige har vi många vackra segelvatten. Till havs brukar Västkusten vara ett populärt ställe att segla längs med Smögen, förbi Lysekil och ner mot Tjörn. På Östkusten finns många skärgårdar att upptäcka som Sankt Anna utanför Östergötland eller Stockholms skärgård med tusentals pittoreska öar.

Samtidigt är man inte begränsad till att kappsegla till havs. Större sjöar som Vänern, Vättern, Mälaren och Roxen är också bra platser. Ofta finns lokala seglarklubbar på orterna där du kan prova på att kappsegla. För den mer erfarna finns många företag som hyr ut segelbåtar. Man behöver därför inte själv äga en båt för att segla.

Tävlingar i Sverige

Runt om i landet anordnas olika kappseglingsrace på olika nivåer. På distriktsnivå och lokal nivå anordnar många klubbar interna klubbmästerskap där samtliga medlemmar kan delta. Vilka klasser som tävlingarna anordnas i är beroende av vilka båtar som medlemmarna har tillgång till. För de mer avancerade seglarna finns Svenska Mästerskapen i olika klasser – både på juniornivå och seniornivå. Årligen äger ungdoms-SM i matchracing rum – anordnat av Svenska Seglarförbundet tillsammans med en lokal klubb som agerar värd. För intresserade ungdomar är det ett ypperligt tillfälle att tävlingssegla och knyta nya gemenskaper med andra.

Vill man njuta av kappsegling i världsklass finns också Allsvenskan där Sveriges bästa klubbar gör upp om titeln. Lag som Göteborgs Kungliga Segelsällskap, Malmö SS och Cape Crow YC är med i årets omgång där totalt 18 lag tävlar mot varandra i totalt fyra deltävlingar som ägt rum i Strängnäs och Ekerö, och senare kommer till Jönköping och Gottskär. Även kval till 2018 kommer att utspelas vid Nordön i slutet av oktober 2017. Missa inte det!

Ett annat väldigt uppskattat mästerskap som årligen går av stapeln är Mästarnas Mästare. Med ett 50-tal olika SM-mästare gör ett fyrtiotal lag upp om vilka som ska stå som de absolut främsta seglarna i Sverige. Denna tävling är snabb och avgörs på korta 15 minuters banor vilket ger ett högt tempo som är mycket publikvänligt. Ett event som är väl värt ett besök oavsett om du bara är nyfiken eller är en redan inbiten kappseglare.