Internationellt är segling en omtyckt aktivitet – vilket också gör att många vill tävla i sporten. Föga förvånande utövas sporten i högre utsträckning i områden där havet ligger nära. I den här artikeln går vi igenom några av de nationer och områden där kappsegling är en stor och viktig sport.

Segling i alla vatten

Många lever med uppfattningen att segling bara är stort där havet finns. Det stämmer till viss del, men även i distrikt med större sjöar och goda vindförhållanden går det alldeles utmärkt att kappsegla. Visste du till exempel att segling inte bara är populärt i den italienska medelhavsremsan, utan också i Gardasjön, vilket också inkluderar Schweiz?

I Europa finns mängder av olika sjöar där segling äger rum. Vänern i Sverige, Saimen i Finland, Shkodersjön i Albanien eller Femund i Norge är typexempel på sjöar (och orter) där segling är stort.

Länder där kappsegling är populärt

Här nedan listar vi en rad länder där kappsegling är stora sporter med många utövare.

Brasilien

Det sydamerikanska landet är inte bara stort till ytan – hela östkusten omfamnas av Atlanten. Brasilien är ofta ett av delmålen under havskappseglingstävlingen Volvo Ocean Race, vilket ändå vittnar om landets läge. I landet är det en relativt stor sport och man har rönt många framgångar i större internationella tävlingar. Till exempel har man totalt 18 OS-medaljer i segling varav 7 guld – vilket är en imponerande samling.

Storbritannien

I OS-sammanhang är Storbritannien den absolut största nationen med sina 28 guldmedaljer. Många svenskar minns säkert hur Ian Percy och Andrew Simpson såg ut att vinna det sista starbåtsracet i OS någonsin. Med hjälp av Norge lyckades ändå svenskarna Fredrik Lööf och Max Salminen ta hem den åtråvärda förstaplatsen. Faktum kvarstår ändå – Storbritannien är en av världens mest framgångsrika seglarnationer och många utövar sporten på såväl amatörnivå som professionell nivå. Populära seglarvatten är Loch Lomond i Skottland, Lymington i Hampshire, Fowey i Cornwall och Dartmouth utanför Devon. Den som har besökt den engelska sydkusten har garanterat sett hur havet fylls av vita segel under sommarsäsongen – och för den som inte har det, är det väl värt ett besök.

USA

Även om Storbritannien har flest guldmedaljer har USA flest medaljer inom segling totalt sett. Föreningen United States Sailing Association är bland de absolut största i världen. Kappsegling är en naturlig del av många ungdomars liv, och föreningar med segling inom universitet och högskolor är mycket populära.

Australien

Seglare från denna massiva landyta har inspirerat till kända båtmodeller som Nacra 17, 49er och X. Man har flera storstjärnor, till exempel John Bertrand, och har samlat på sig totalt 27 OS-medaljer varav 11 är guld. Med Indiska oceanen till väst och Stilla havet till öst är detta att betrakta som en seglares dröm. Den som besöker städer som Sydney eller Melbourne kommer ganska snart upptäcka kappseglingens popularitet.

Naturligtvis finns betydligt fler framgångsrika nationer som Norge, Spanien och Frankrike, för att nämna några och även Sverige har rönt vissa framgångar. Svenskarna har dock fortfarande en bit kvar till toppen, men med vår natur har vi alla möjligheter att nå dit.