Kappsegling är ett samlingsbegrepp för olika tävlingsformat och båtklasser. De två vanligaste sätten att beskriva kappsegling på är antingen genom tävlingsformen, alternativt enligt tävlingsredskapen som används.

Tävlingsformat

I regel kan man tala om två huvudtyper – havskappsegling och bankappsegling. Havskappseglingen sker oftast på större distanser och kan även ta plats över flera hav. Som exempel kan Volvo Ocean Race nämnas, där tävlingen pågår under flera månader och hamnar besöks över hela världen. Vid bankappsegling brukar tävlingarna vara antingen Fleetracing eller Matchracing. Vid Fleetracing deltar väldigt många båtar medan loppet avgörs mellan två båtar vid Matchracing. Om du ser segling under OS eller Svenska Mästerskapen märker du att det nästan alltid rör sig om Fleetracing.

Båtklasser

Det finns otroligt många olika klasser att tävla i. Några av de större klasskategorierna är de som representeras i OS; Vindsurfing, Enmansjolle, Enmansjolle tung, Tvåmansjolle, Tvåmansjolle skiff och Tvåmanskatamaran. Inom dessa används specifika båtmodeller av olika klass. Låt oss titta närmare på dessa båtar.

Vindsurfing

I denna kategori tävlar både herrar och damer med en båt som heter RS: X. Denna båt är 2,86  meter lång, 0.93 centimeter bred och väger strax över 15 kilo. Den är utrustad med daggerboard och funkar bra i hastigheter upp till 35 knop, motsvarande cirka 65 km/h.

Enmansjolle

Tävlingar sker i både lättare och tyngre klass. I den lättare klassen tävlar damer med Laser Radial medan herrarna använder Laser. Skillnaden mellan dessa båtar är inte jättestora eftersom skrovet är densamma på bägge modellerna. Laser Radialen har dock kortare master och mindre segel. Bägge modellerna är 4.23 meter lång, 1.37 meter bred och väger 59 kilo med skillnaden att Laser tål högre besättningsvikt. I den tyngre klassen använder man Finnjolle som är 4.5 meter bred, 1.5 meter lång och väger 116 kilo. Det är således en betydligt större båt än Laser-modellerna. Många påtalar att Laser är den populäraste klassen och att båtens popularitet sannolikt skulle vara lika stor oavsett om det slutar vara en olympisk gren eller inte.

Tvåmansjolle

Inom denna kategori tävlar man främst med 470 och 49er. 470 är en båt på 4,70 meter i längd, 1.7 meter i bredd och en vikt på 120 kilo. Både damer och herrar tävlar med denna båt. 49er används i skiffkategorin. Denna båt beskrivs ofta som snabb och modern genom dess signifikanta utseende. Storleksmässigt är den 4,99  meter lång, 2.9 meter bred och väger 120 kilo. Designen är inspirerad av en australiensisk båtmodell och båten är bland de mer populära.

Tvåmanskatamaran

Sett till OS-klasserna används här den största modellen vid namn Nacra 17. Designen är relativt ny då den togs fram 2011. Med en längd på 5.25 meter och en bredd på 2.59 meter tar den en total besättningsvikt upp till 132 kilo. Det många uppskattar är att man använder mixade lag i tävlingen där både damer och herrar har möjlighet att delta tillsammans.

Med andra ord finns det många olika slags kappsegling man kan intressera sig för. Olika typer av båtar kan ge vittskilda tävlingar. Om du är intresserad av kappsegling är tipset att testa på så många varianter som möjligt för att hitta din favorit – fast börja enkelt och arbeta dig uppåt.