Som svensk blir man stolt över varje bragd i olika mästerskap. Under Olympiska Spelen i London år 2012 hölls det absolut sista starbåtsracet inom mästerskapet – någonsin. En 80 år lång era fick därmed sitt slut. Tråkigt kan man tycka, men att slutet ändå blev gott ur ett svenskt perspektiv är något att glädjas åt. Men låt oss först reda ut begreppet – vad är en starbåt?

Starbåt – en anrik sport

Av förklarliga skäl vet många inte vad en starbåt är för något. Möjligtvis väcks vissa tankar när man nämner kölbåt, vilket är en synonym för denna båttyp. I förenklade termer är det en enkel båt för två personer bestående av ett storsegel och fock (båtens främre segel). Dess främsta kännetecken är sannolikt avsaknaden av spinnakel (vilket man annars ser på de flesta moderna tävlingsbåtarna idag) men också den stora stjärnsymbolen som pryder seglen. Tanken och utformningen av denna segelbåt går tillbaka till 1910, då Francis Sweisguth tog fram designen till vad som skulle komma att bli en succé. Idag utövas starbåtssegling över hela världen.

Starbåt introducerades som olympisk gren under OS i Los Angeles 1932 och kan därför betraktas som en traditionell tävling. Stora namn som John F. Kennedy har ägnat sig åt denna sport och den före detta amerikanska presidenten rönte själv vissa framgångar under starbåtens tidiga år. Även om vi inte längre kommer få njuta av starbåtar i OS-sammanhang existerar sporten i mängder av andra sammanhang. Världsmästerskapen i starbåt hålls varje år och tog senast plats i Norge. Dessutom grundades Star Sailors League år 2013 där professionella utövare tävlar mot varandra. För dig som verkligen brinner för starbåt finns därför många forum att engagera dig inom och olika större arrangemang att följa för att se starbåtsrace i världsklass.

Ett svenskt avslut med guldkant

Under det sista starbåtsracet någonsin – under OS 2012 – deltog svenskarna Fredrik Lööf och Max Salminen. Redan innan det sista finalracet hade svenskarna levererat så pass starkt att en medalj var i hamn – att det skulle bli guld var däremot högst otippat. Andrew Simpson och Ian Percy som tävlade för Storbritannien höll sig framme starkt men tappade fart i slutetappen. Till stor del har Sverige våra norska grannar att tacka eftersom de hamnade före britterna och saktade ned deras segelbåt. Detta gjorde att svenskarnas tid trots allt höll och lämnade britterna på en silverplats och gav Brasilien en välförtjänst bronsmedalj.

Faktum är att guldet blev det första någonsin för Sveriges del. Tidigare har Storbritannien, Brasilien och USA dominerat sporten de senaste 30 åren medan Sverige lyckats skrapa ihop tre silver och tre brons i OS under historien. Att man avslutade starbåtens olympiska epok med ett guld är därför en historisk seger och något att känna stolthet över. Och vill man dra det riktigt långt kommer Sverige att vara olympiska mästare i starbåt för alltid – såvida inte sporten hittar tillbaka till OS-sammanhang igen. Det vore trevligt!